Aandelenmarkten hebben het de afgelopen maanden zwaar gehad, mede door het verkrappende monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Rentes stijgen en dat maakt lenen voor bedrijven en consumenten duurder, wat in principe niet gunstig is voor de ontwikkeling van de bedrijfswinsten.

De Federal Reserve zet in op een reeks renteverhogingen om de inflatie te beteugelen, maar dat dreigt ten koste te gaan van de economische groei. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gewaarschuwd dat de inflatie wordt aangejaagd door factoren waar de centrale bank geen invloed op heeft, zoals schommelingen van grondstoffenprijzen.

Beleggers kunnen deze externe factoren inderdaad niet negeren, zegt Marko Papic, hoofdstrateeg bij het Amerikaanse hedgefonds Clocktower Group. Dat heeft meer dan 1,5 miljard dollar aan beheerd vermogen.

Het goedkoopgeldbeleid met extreem lage rentes dat tijdens de coronapandemie werd ingezet, is slechts een van de boosdoeners die tot een hogere inflatie hebben geleid. Er zijn ook problemen aan de aanbodkant van de economie, signaleert Papic.

De beursstrateeg ziet drie belangrijke factoren die voor een verstoring hebben gezorgd aan de aanbodzijde van de economie: politieke spanningen hebben gezorgd voor 'deglobalisering', ofwel het verplaatsen van toeleveringsketens dichter in de buurt van afzetmarkten; de groene revolutie heeft geleid tot minder investeringen in fossiele brandstoffen; en de oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor extra spanning op energiemarkten.

Zelfs als de oorlog in Oekraïne zou eindigen, zijn de twee andere onderliggende factoren niet zomaar verdwenen.

Beleggen in olie

Wat betreft beleggingen in grondstoffen is Papic niet zo positief over olieprijzen op de korte termijn, maar wel optimistisch op de lange termijn.

Er zijn drie onzekerheden die olieprijzen op de korte termijn parten spelen, merkt hij op. Ten eerste hebben geopolitieke risico's ervoor gezorgd dat er een risicopremie is verdisconteerd in de olieprijzen. Maar als de oorlog in Oekraïne eindigt, zou die risicopremie kunnen verdwijnen, wat neerwaartse druk op olieprijzen geeft.

Ten tweede zou de Chinese vraag naar olie laag kunnen blijven als gevolg van een aanhoudend streng beleid tegen corona. En ten derde zou een actieve Amerikaanse diplomatie kunnen leiden tot een toename van het wereldwijde aanbod van olie. 

"Ik denk dat beleggers in het algemeen voorlopig weg moeten blijven van energieaandelen, zowel van producenten als van dienstverleners. Er zijn enkele neerwaartse risico's voor de olieprijzen", aldus Papic. 

Hij merkt echter op dat dit een tactische voorspelling is voor de komende drie maanden. Op langere termijn bevinden we ons in een supercyclus voor grondstoffen, wat een lange periode van sterke vraag en een krap aabod impliceert.

Beleggers die eind 2020 niet op olie hebben gewed, hebben een flinke rally gemist. Als olieprijzen tijdelijk terugvallen, schept dat een goede koopkans, meent Papic.

"Beleggers moeten de komende drie maanden geduld hebben en wachten tot olieprijzen dalen, grondstoffenprijzen dalen en de Federal Reserve terugkomt op het verkrappende monetaire beleid. Daarna kun je de stijgende markt voor grondstoffen weer oppakken", aldus Papic. 

Rivaliteit tussen de VS en China creëert kansen

De rivaliteit tussen de VS en China is sinds 2018 geleidelijk geëscaleerd. Wat begon als een klassieke handelsoorlog, heeft zich ontwikkeld tot een echte geopolitieke rivaliteit, merkt Papic op. En institutionele beleggers hebben gereageerd door hun strategieën aan te passen.  

"Nog maar een paar jaar geleden was er de hoop dat de de geografische verdeling van beleggingsportefeuilles wat China betreft van 3 procent naar 10 procent tot 16 procent zou gaan", merkt Papic op. "Nu brengen veel institutionele beleggers hun blootstelling aan China in feite terug naar nul."

Papic denkt echter dat er een multipolaire omgeving op komst is, wat betekent dat de VS en China de wereld niet in twee kampen kunnen verdelen. Landen hoeven niet te kiezen tussen twee supermachten.

Voor beleggers betekent dit dat het verlagen van de de blootstelling aan China tot 0 procent een vergissing zou kunnen zijn. De onderlinge rivaliteit kan de economie van zowel de VS als China in een stroomversnelling brengen, nu de twee landen in een race verwikkeld zijn om een robuust industriebeleid te ontwikkelen.

Zo heeft China zich in het bijzonder toegelegd op segmenten van de technologiestector. Papic is optimistisch over de groene energiesector en hardwarebedrijven uit China, die vooral genoteerd zijn op de STAR-markt van de Shanghai Stock Exchange en de ChiNext Index (CNT).

Wat de Amerikaanse industrie betreft, denkt hij dat de defensiesector van het huidige geopolitieke klimaat zal profiteren. Hij verwacht dat defensiebedrijven beter zullen presteren dan de markt als geheel.

Beleggingskansen in opkomende economieën 

Ten slotte zouden beleggers moeten kijken naar landen die zich in een positie bevinden om te profiteren van de rivaliteit tussen de VS en China, en die in staat zijn om de grootmachten tegen elkaar uitspelen. Latijns-Amerika, Zuid-Afrika, India en zelfs Rusland zouden zich in een positie kunnen bevinden om van een dergelijke omgeving te profiteren, denkt Papic.

"China en de VS zullen landen in hun eigen economische sfeer proberen te trekken, wat goed is voor de economieën van die landen. Ze krijgen leningen tegen lage tarieven, ze krijgen aantrekkelijke handelsovereenkomsten. Ze worden Assepoester op het bal", vertelt Papic. 

Als de komende zeven jaar worden gekenmerkt door stijgende koersen van grondstoffen in combinatie met multipolariteit op het politieke vlak, betekent dit dat beleggers zich op lange termijn moeten richten op exporteurs die vanuit opkomende markten opereren, aldus Papic. 

Lees meer over beleggen: